magyarangolnemet

Keresés az oldalon:

Szemcseszórás

Fém eszközeink és dísztárgyaink egyik legnagyobb előnye a tartósság, valamint a modern stílusirányzatok számára is közkedvelt letisztultság és színvilág. Azonban ahhoz, hogy tartóssága és szépsége időtálló maradhasson, felületkezelési eljárások alkalmazására van szükség. Ezen  eljárások egyike a szemcseszórás, vagy ismertebb nevén homokszórás – melyet csak az alkalmazott szóróanyag  különbözteti meg egymástól. A szemcseszórás alkalmazásakor a finom szemcseanyagot egy közvetítő anyaggal nagy sebességre gyorsítjuk, mely szemcsék a becsapódás során e fém felületén lévő szennyező és korrodált részecskéket a felületről leválasztva repítik tovább. Az alkalmazott szemcse nagy sebességű mozgási energiáját nagy nyomású levegőkompresszor biztosítja.

Maga az eljárás a fém felületek mechanikai úton történő tisztítására szolgál. Az eljárás során nyert fémfelület így fémtiszta minőségű lesz, és a továbbiakban alkalmassá válik a különféle korrózióvédelmi eljárások megvalósítására. E szempontból a szemcse- szórás hatalmas jelentőséggel bír, hiszen a korrózióvédelmi eljárások alapját a fémtiszta felületek adják.

Bár a tisztítás megvalósításához két féle módszer alkalmazható, a szemcseszórás, mint mechanikus tisztítás az ipar széles spektrumában használható felületkezelési technológia.

Figyelem!A szemcseszórás által előkészített munkadarabok tisztasága, egyenletes felületi érdessége nagyban befolyásolja a később alkalmazott felületvédelmi eljárások tartósságát. Sok esetben a  garancia feltétele a szemcseszórással történő felületkezelési eljárás elvégzése.

Milyen területeken alkalmazhatjuk a szemcseszórásos eljárást?

  • revétlenítésnél
  • rozsda eltávolításánál
  • festék eltávolításakor
  • festés, galvanizálás, horganyzás és eloxálás előkészítése során
  • hegesztési nyomok eltüntetésénél
  • végleges, homogén felületek kialakításánál
  • matt felület megvalósítása céljából
  • felületi karcok eltávolítása céljából

Milyen anyagokat alkalmazhatunk a szemcseszórás során?

A felhasznált szóróanyag lehet fém-, és nem fém természetű, melyek közül a legismertebb a kvarchomok, korund és az acél szemcse.