magyarangolnemet

Keresés az oldalon:

Horganyzás

Kedves Érdeklődő!
Felhívjuk figyelmét arra, hogy cégünk nem foglalkozik horganyzással. Ilyenfajta megkeresés esetén nem tudunk segítséget nyújtani!

Fém eszközeink tartósságát a korróziós folyamatok megakadályozásával biztosíthatjuk, melyre az egyik legjobban elterjedőben lévő, egyre népszerűbb eljárás a termikus cinkszórásos horganyzás.

Mit érdemes tudni a termikus cinkszórásos horganyzásról?

Elterjedése a cink hosszú élettartamának köszönhető, mely rétegbevonat megkíméli az acélfelületet a költségigényes felületvédelmi eljárások rendszeres alkalmazásától. A felületre  felhordott cinkréteg megakadályozza a fém és a korrózív környezet közti kölcsönhatást, a bevont alapanyagot elválasztja a támadó közegtől. A horganyzás során kialakított tömör, kohéziós tapadással rendelkező réteg megakadályozza az alkatrészek korrodálását.

A termikus cinkszórás, mint védelmi eljárás 60 éve került ipari méretekben felhasználásra. A körültekintő vizsgálatok és a gyakorlati tapasztalatok felhasználásával a termikus felszórás technológiája folyamatosan  modernizálódott, különös tekintettel a felhordott szemcserészecskék tapadóképességére vonatkozóan. A termikus cinkszórás alkalmazásának egyre nagyobb piaci részesedését, előretörését, versenyképességét az egyszerű technológia helyszínen történő alkalmazása, és a felszórandó munkadarab adottságinak korlátlan lehetősége (alak, méret, bonyolultság) jelenti

Milyen előnyei vannak a cinkszórásos horganyzásnak?

A cinkszórás legkülönlegesebb tulajdonságai közé tartozik az egyszerű kezelhetőség, ami lehetővé teszi a cinkréteg bármilyen nagyméretű fémszerkezetekre való felvitelét. A cinkszórással felvitt felület érdes, kiváló tapadóképességgel rendelkező felületet képez további bevonatok számára.

A termikusan felszórt cinkréteg önmagában is rendkívül időjárás álló, ellenáll az extrém környezeti hatásoknak pl: agresszív ipari környezet. Kisebb mechanikai sérülések esetén -felületi karcolások- sem indulnak meg  a fémfelületen korróziós folyamatok. Termikus cinkfelszórás során a fém egy ezüstszürke színű fémfelületet kap. További műgyanta alapú bevonatok felvitelével – porszórásos festéssel, szinterezéssel – növelhetjük a cinkszórt munkadarab élettartamát, esztétikusabbá, szebbé tehetjük környezetünket.

 

Hol alkalmazhatjuk a termikus cinkszóráson alapuló horganyzást?

Bárhol és bármilyen acélon.

  • Erősen korróziós környezetben, például: magasépítésnél, híd- és csatornaépítésnél, vízközeli építkezéseknél, hegyi építkezéseknél.
  • Termelőiparban, bányaiparban és az erőművek esetén,
  • Gépjárművek és alkatrészei felújítása, kivitelezése esetén

Mi a termikus cinszórás technológiáján alapuló horganyzás folyamata?
A termikus cinkszórás alapú horganyzás alkalmazását megelőzően a kezelendő fémfelületnek száraznak, valamint fémtisztának kell lennie, melyet  a szemcseszórás biztosít. Az így nyert felületnek el kell érnie a SA3-as normál tisztasági besorolás technológiai értékét kielégítő felületi érdességet.  Ezt követően kezdhető el maga a termikus cinkszórás technológiáján alapuló horganyzás.

A megfelelő átmérőjű 99,9 % tisztaságú cink adalékanyagot magas ívhőmérsékletű és  nagy nyomású levegőt átvezető szórópisztoly segítségével a hangsebességet meghaladó értékre gyorsítva, porlasztott formában juttatjuk az acélfelületre, amelynek külső felületén megvalósul a cink és acél kémiai kötése. A technológia során a munkadarab nem melegszik fel. A felhordott cinkrétegek az érdes felületen egy erősen tapadó réteget hoznak létre. 

Milyen réteg vastagságot érdemes alkalmazni a horganyzás során?

A korrózióvédelmet szolgáló termikusan szórt cinkbevonatok rétegvastagsága 40 és 100 mikron közé esnek.